מטבח פורניר - פורניר טבעי או משוחזר
אנחנו חיים בעידן שבו לאסתטיקה משקל נכבד במיוחד במסגרת הבטחת איכות חיים מירבית, וגם בתקופה שבה אנחנו מבלים זמן רב במטבח - שילוב שתי המגמות הוליד את הביקוש הער למטבחים יפים ומעוצבים, שיהיו כמובן גם איכותיים, ואחת האופציות הרווחות הינה מטבח פורניר.
מהו פורניר?
פורניר (שלעתים נקרא גם ויניר) הוא פיסת עץ דקיקה (ברוב המקרים בין 0.2 מ"מ למילימטר שלם) המשמשת לציפוי לוחות עץ מעובד (MDF, שבבית, לבוד וכו') על מנת להקנות לו מראה שובה עין ושובה לב.
באמצעות הפורניר ניתן גם לבצע חידוש רהיטי עץ שהתבלו בקלות וללא הוצאה יקרה יתר על המידה, ובאופן כללי זוהי אופציה משתלמת מאוד ואין פלא כי אין כמעט יצרן מטבחים שהקטלוג שלו לא כולל מטבחי פורניר.
היתרונות המשמעותיים של מטבח פורניר
מטבח פורניר - כלומר מטבח שדלתות הארונות בו מצופות פורניר - נהנה ממספר יתרונות משמעותיים ובראשם המראה מרהיב העין שלו. בהקשר זה חשוב לציין כי ישנו מגוון רחב של עצים המשמשים לייצור פורניר, ובנוסף כל אחד מהם מגיע בשלל דוגמאות, כך שגם אפשרויות הבחירה שלכם רבות מאוד וכל אחד יכול להגיע למטבח שתמיד חלם עליו.
עוד יתרון הוא העלות הסבירה, בוודאי ביחס למטבחים מעץ מלא. האפשרות להשתמש בפיסה דקיקה של עץ טבעי מוזילה כמובן את עלות ייצור המטבח והתוצאה היא מטבח שאינו יקר ובכל זאת נהנה ממראה יוקרתי.
יתרון אחר של מטבחי פורניר הוא קלות הניקוי שלהם, אם כי חשוב לציין שעל מנת לנקות פורניר באופן הטוב ביותר יש להשתמש בספריי ייעודי (שאינו יקר).
החסרונות של מטבחי הפורניר
לצד היתרונות יש למטבחי הפורניר גם שתי מגרעות, וגם אותן כמובן יש לקחת בחשבון כשמתלבטים איזה מטבח להתקין:
ראשית, העמידות של הפורניר אינה מאוד גבוהה ובפרט כך הדבר ביחס אל מטבחי פורמייקה. אמנם ניתן לטשטש חבטות קלות או מכות קטנות, אולם הפעילות שלכם במטבח הינה אינטנסיבית באופיה לא בטוח שארונות פורניר הם האופציה האידיאלית עבורכם (אם כי שיפוץ ארונות מטבח אינו תהליך מסובך או יקר מדי).
חיסרון שני הוא העובדה שניתן להתקין דלתות חלקות בלבד ולא דלתות עם מסגרת (עקב תכונות הפורניר).
מאילו עצים ניתן לייצר פורניר?
כאמור ישנו מגוון רחב של עצים מהם מייצרים פורניר. בין השאר משמשים למטרה זו האגוז האפריקאי, האקליפטוס, הדובדבן בעל הגוונים האדמדמים, האמבויה והאיפאה שגדלים בברזיל ונהנים ממראה טרופי יוקרתי, הטיק, האדר (שמוכר גם בשם מייפל), הוונגה שגווניו כהים עמוקים, סוגים שונים של עץ אלון, הארז שנחשב עמיד בפני מזיקים, זברנו (שצומח באפריקה ומספק למטבחי פורניר מראה ייחודי ורב רושם במיוחד) וישנם עוד עצים.
מה ההבדל בין פורניר טבעי לפורניר משוחזר?
עוד כדאי לדעת כי לצד הפורניר הטבעי - כאמור פיסת עץ דקיקה שגולפה מעץ טבעי - ישנו גם פורניר משוחזר שאמנם מבוסס על עץ טבעי אולם עבר עיבוד וצביעה.
הבחירה בין שני סוגי הפורניר היא בעיקר עניין של טעם: לפורניר המשוחזר מראה אחיד, גם מבחינת הטקסטורה שלו וגם מבחינת הגוונים והצורות, ואילו הפורניר הטבעי עשוי להיות לא אחיד - שהרי מדובר בחומר חי עם גוונים שמשתנים מנקודה לנקודה ומפיסת עץ אחת לשנייה.
כשהאחידות וההמשכיות חשובים, מן הסתם כדאי להעדיף מטבח פורניר משוחזר, ובשאר המקרים בהחלט כדאי לתת לקסם הטבעי לבוא לידי ביטוי.
בכל מקרה חשוב לוודא כי המטבח מיוצר על ידי אנשי מקצוע מהשורה הראשונה - הדבקת פורניר לא איכותית תוביל למראה מוזנח ולעמידות נמוכה, וחבל.