צביעת פורמייקה בצורה נכונה
המודעות ההולכת ומתעצמת לחשיבות השמירה על איכות הסביבה - שהרי כדור הארץ ספג בעשורים האחרונים לא מעט מהלומות מהמין האנושי והתוצאות כבר ניכרות בשטח, ביותר ויותר מקומות ויותר ויותר תחומים - ולצידה המצב הכלכלי הלא פשוט בארץ גורמים לרבים מאיתנו לבחור את האופציה של חידוש רהיטים במקום רכישת חדשים. לאופציה זו, של חידוש הרהיטים, ישנם יתרונות משמעותיים נוספים, ואחת הדרכים לעשות זאת היא צביעת פורמייקה.
למה לצבוע במקום לקנות חדש?
שני השיקולים המרכזיים הם כאמור חיסכון כספי וצמצום הפגיעה בסביבה - ישנן 3 דרכים עיקריות לעשות זאת והן מחזור (Recycle), שימוש מחדש (Reuse) והפחתה (Reduce), וכך אם אנחנו בוחרים לצבוע מטבחי פורמייקה במקום לרכוש ארונות חדשים אנחנו מיישמים את ה-R השלישי, ה-Reduce, ולא מרחיבים את טביעת הרגל האקולוגית שלנו כשאין הכרח אמיתי לעשות זאת.
סיבה נוספת שבגינה כדאי לצבוע במקום לקנות חדש היא הפחתת הבלגן - התקנת ארונות חדשים ואפילו החלפת דלתות פורמייקה כרוכה בלא מעט בלגן, בעוד צביעה אמנם מחייבת אף היא היערכות מסוימת אולם התהליך פשוט יותר.
בנוסף, צביעת פורמייקה מאפשרת לכל אחד להביא לידי ביטוי את אישיותו הייחודית ואת תפישת עולמו האסתטית. אמנם גם כשקונים ארון חדש ישנן כמובן אפשרויות בחירה נרחבות, ובכל זאת הצביעה היא אישית יותר ועל כן ייחודית יותר, ובפרט אם נותנים דרור לדמיון.
מהי בעצם פורמייקה?
הפורמייקה על סוגיה השונים היא אחד המוצרים התעשייתיים היותר נפוצים בימינו, ובפרט נעזרים בה לציפוי לוחות עץ מעובד על מנת להקנות להם מראה נאה ועמידות גבוהה יותר. העובדה כי מדובר במוצר שאינו יקר מדי תורמת אף היא רבות לפופולריות של הפורמייקה.
חומר הגלם המשמש לייצור פורמייקה הוא למעשה נייר - נייר קראפט שאותו מספיגים בדבק פנולי. על גבי מספר שכבות שכאלה, בהתאם לעובי הפורמייקה הרצוי, מוסיפים עוד שכבה עליונה של נייר צבעוני שמקנה לתוצר הסופי את המראה שלו ועליה עוד מלמין נוזלי. את כל השכבות כובשים בטמפרטורה גבוהה ולחץ מסיבי כדי לגבש אותן לכדי לוח אחיד, שהינו גם גמיש וגם קשיח.
כאמור קיימים מספר סוגי פורמייקה, הנבדלים זה מזה בעיקר בעובי הלוח - בדרך כלל עוביים של הלוחות המשמשים לציפוי חיצוני הוא בסביבות המילימטר, אולם ישנן פורמייקות מעובות שעוביין הוא 20 ואף 30 מ"מ.
אחד המאפיינים הבולטים של לוח פורמייקה הוא הקושי לצבוע אותו, אם כי אם מקפידים על ביצוע הצביעה עפ"י ההנחיות מתקבלת תוצאה מרהיבת עין.
השלבים השונים של צביעת פורמייקה
צביעת פורמייקה, כאמור, חייבת להתבצע באופן מדויק וללא קיצורי דרך שכן אחרת הצבע פשוט לא ייתפס על הלוח.
הבסיס לצביעה נכונה של פורמייקה, כזו שתחדש את פני הרהיט כולו ואף תשרה על המרחב שבו שוכן הארון או שוכנת הדלת אנרגיות אחרות לגמרי, הוא שימוש בצבע מקשר (שיש הקוראים לו גם צבע יסוד או פריימר). חשוב לבחור פריימר איכותי שלא יפגום במשטח וכן יאפשר את "תפיסת" הצבע באופן אופטימלי.
עוד לפני מריחת הצבע המקשר יש לנקות היטב את משטח הפורמייקה ולהמתין עד שיתייבש כליל (בכלל, סבלנות היא מרכיב קריטי בהצלחת צביעת הפורמייקה. תכננו מראש מספר פעילויות שתוכלו לבצע בין שלב אחד לשני).
לאחר מריחת שכבה אחידה ומדודה של הצבע המקשר יש לחכות כמה דקות (5-10) ולנגב בעדינות את הפורמייקה כדי להסיר כמות עודפת של הפריימר. לאחר מכן יש להמתין לפחות שעתיים עד לשלב הבא - אם הלו"ז שלכם לא מאפשר את המשך הצביעה כעבור שעתיים תוכלו לעשות זאת גם למחרת ובעצם ברוב המקרים ניתן להמתין גם עד 7 ימים בין מריחת הפריימר לצביעה עצמה, שאותה ניתן לבצע באמצעות צבע על בסיס מים או שמן, לבחירתכם.