חידוש רהיטים מעץ - תוצאות מרהיבות
עץ הוא אחד מחומרי הגלם הרווחים ביותר בשימוש האדם: דקים, פרגולות, חיפוי קירות פנים בעץ, ארונות, שולחנות, כיסאות, שידות ומה לא בעצם - האיכויות הרבות של העץ הופכות אותו לבן בית בכמעט כל הבתים שלנו, וגם כשפריט כזה או אחר מתחיל להתבלות אנחנו עדיין יכולים ליהנות ממנו - בזכות האופציה של חידוש רהיטים מעץ.
תועלת לסביבה ולכיס
חידוש רהיטים מעץ, כמו כל חידוש של פריט כזה או אחר, הוא משתלם מאוד בשני היבטים עיקריים:
ראשית, במציאות הכלכלית של ימינו שבה רובנו מחויבים לחשוב טוב טוב על כל הוצאה, רכישת רהיטים חדשים היא מהלך שאותו מומלץ לבצע רק אם אין שום ברירה אחרת, בעוד חידוש רהיטים אמנם כרוך גם הוא בהוצאה כספית אולם כמובן הרבה יותר נמוכה.
שנית, התועלת לסביבה: כיום כבר ברור מעל לכל צל של ספק שהמין האנושי מכלה את המשאבים הטבעיים של כדור הארץ, ושאם לא נשנה את האופן שבו אנחנו מתנהגים ההשלכות עלולות להיות חמורות, ולמעשה כבר כיום ניתן לראות לא מעט תופעות טבע הרסניות שהן תוצר של ההתחממות הגלובלית. חידוש רהיטים במקום השלכתם לאשפה (או אפילו מסירתם למי שזקוק להם) ורכישת חדשים מצמצמת את טביעת הרגל האקולוגית שלנו ועל כן מצמצמת את הנזק לכדור הארץ שהוא הבית של כולנו.
שיפוץ הארונות במטבח
שיפוץ ארונות מטבח הוא דוגמה מצוינת לחידוש רהיטים מעץ. במקום להשקיע סכומי כסף נכבדים ברכישת ארון מטבח חדש, וזמן יקר בהחלפת המטבח הישן (ולא רק זמן אלא גם בלגן), אפשר פשוט לשפץ את הארונות - בין אם חידוש חיצוני בלבד ובין אם גם חידוש פנימי.
במסגרת חידוש חיצוני כל שנדרש מאיתנו הוא לצבוע את דלתות הארונות או להחליפן במקרים שבהם הם כבר פגומות במיוחד, ואם תרצו גם להשקיע בפרזולים חדשים. חידוש פנימי כולל ברוב המקרים התקנת אמצעי אחסון חדשניים כמו קרוסלות או מגירות נשלפות על מנת להקל על השימוש היומיומי במטבח.
כל השלבים של חידוש רהיטים מעץ
באופן עקרוני תהליך החידוש של רהיט עץ מורכב מ-3 שלבים: ניקוי, שיוף וצביעה.
ניקוי הרהיט הוא שלב חיוני וחשוב לבצע אותו באמצעות חומרים ייעודיים לכך, וכך להבטיח שכל הלכלוכים שהצטברו על העץ יוסרו. בתום שלב זה יש להמתין עד שהעץ מתייבש.
השיוף מבוצע במטרה להסיר את השכבה העליונה שבאופן טבעי נפגמה עם השנים - בשל נזקי מזג אוויר, לכלוך, שריטות וכו'. עומק השיוף הוא בהתאם לגילו של הרהיט ולמצבו - ככל שמדובר בפריט ישן יותר כך נדרש שיוף משמעותי יותר. גם שלב זה חשוב מאוד שכן הוא מעניק לפריט מראה חלק ונעים, ומהווה בסיס לצביעה מדויקת ומחמיאה.
בשלב האחרון מבצעים צביעה ושימון, שגם מעניקים לרהיט הישן חזות חדשה ומרהיבה וגם מספקים לו מעטה של הגנה עתידית.
על מה חשוב להקפיד כשצובעים רהיטי עץ?
צביעה לא מיומנת או לא מוקפדת מספיק של רהיט עץ עלולה להוביל למראה לא אחיד ולא חלק, לחשיפה של גוונים קודמים ושכבות ישנות שאפיינו את הפריט, להיווצרותם של גושי צבע עקב טפטופים וחוסר אחידות ולפגמים אסתטיים אחרים.
בעיה נוספת, חמורה אף יותר, היא שימוש בצבעים שאינם נושמים - אלה עלולים להוביל להירקבות מואצת של העץ ולהרס הרהיט. גם דילוג של שלב השימון הוא טעות נפוצה, שמחירה עלול להיות סדקים, קינון מזיקים וכן מראה דהוי תוך זמן קצר.
מסיבה זו חשוב במיוחד להקפיד על שימוש בצבע ייעודי לרהיטי עץ (בדיוק כמו במסגרת צביעת פורמייקה) וכדאי גם להתייעץ עם אנשי המקצוע במקום בו רוכשים את הצבע לגבי השימוש הנכון ביותר בו.